Vara trecută, ca și senzație nu s-au putut achiziționa carduri video VGA – și înteresant că în spatele acestei situații nu s-a aflat o problemă de fabricare din punct de vedere producător, sau răspunzător de această situație nu au fost gamerii cu o cerință masivă a cestor carduri pe piața on line ci surpriza vine de la frățiorul mai mic al lui Bitcoin, noua super valută denumită Ethereum.

Cardurile AMD din categoria midle si top au dispărut de pe piață, la Nvidia situația a fost un pic mai liniștitoare dar ambii producători au fost luați în surprindere de valul uriaș de cerință. Acele magazine unde au mai rămas unele bucate spre vânzare, preturile au fost crescute cu un procentaj de 30-40%, această scumpire nefiind un impediment in calea cerinței. Nici piața second hand nu a rămas datoare, și aici prețurile au crescut ca atare pentru acele modele.

Unde dispar deci cardurile de video? E simplu, cardurile cu 4 sau mai multe GB de memorie sunt înghițite de uriașul tăvălug denumit „cryptomining”, nebunie la care aderă zilnic mii de utilizatori denumiți „cryptocurrency miners”, care construiesc supercomputere care utilizează masiv aceste carduri video de la cel mai mic cu trei carduri până la cele gigant cu 8 carduri video de ultimă generație.

Pentru mineri componenta vitală este cardul VGA, deci nu e surprinzător că zi de zi caută după aceste accesorii. Un computer de complexitate medie folosește 6 GPU, dar sunt deja și mai complexe de 8 GPU. Necesarul de carduri video se multiplică și minerii mai nou cumpără  aceste componente în pachete de 8. Datorita profitului care rezultă în urma mineritului, desiguri utilizatorii acestor tehnoilogii sunt în stare să cumpere si la prețuri mai mari acest barem poate lejer să depășească 20-40%. Această diferență de preț la plăcile grafice sun t amortizate de mineri în câteva săptămâni.

Am încercat să achiziționăm niște plăci grafice GeForce 1070 de 8 GB memorie, dar degeaba, nici furnizorii de aceste carduri și nici rețelele de mari retailari nu ne ajută cu informații când ajung aceste plăci să fie disponibile. Ceeace este interesant ca nici in UE, dar nici în lume nu știe nimei cănd vor fi disponibile aceste plăci video.

RADEONUL IMBATABIL

Cea mai buna alegere in construcția unui computer pentru mining este folosirea plăcilor de video Radeon RX 480-580 variantele de 4 sau cu 8 GB memorie. Din păcate nici aceste plăci nu se mai găsesc, iar achiziția lor la prețuri exorbitante nu mai renteză nici în domeniul mineritului. Cine din păcate nu a mai ajuns să achiziționeze aceste plăci, s-a orientat spre cele Nvidia 1070 cu 8 GB memorie care sunt mult mai scumpe dar din punct de vedere putere acestea au o putere de calcul cu 10-10 mai ridicat. În câteva săptămâni nici acestea nu au mai fost disponibile, așa s-a trecut la achziția celor cu chip din clasa 1060 sau 1080.

OPORTUNITATE DE MINING PE ÎNȚELESUL TUTUROR

Terminologia de Bitcoin, este probabil pentru mulți cunoscută, dar că acesta se poate exploata prin procedura de mining, probabil mai puțini. Desigur nu numai Bitcoinul care este prima valuta virtuală, este bazată pe tehnologia blockchain mai sunt și altele dar știm deja că acesta este deja neexploatabil din cauza soluțiilor de hardware denumite ASIC, și folosirea tehnologiei GPU este de mult nerentabila in cazul Bitcoin.

Pentru a compensa acest lucru a luat naștere o alternativă care se poate exploata incă folosind puterea de calcul al plăcilor video, această explozie a fost generată de o altă valută virtuală denumită Ethereum.

Aceste calculatoare de mining se conectează pe rețeaua de criptocurrency undepachetele de date sunt prelucrate cu placile grafice, iar rețeaua pentru efortul depus recompensează această activitate cu alcoins. Din acest punct de vedere placile grafice sunt piesa de bază al acestor calculatoare de mining. A doua componenta pe lîngă cea de placi grafice o are și placa de bază care trebuie să aibă posibilitatea de a conecta mai multe plăci grafice simultan respectiv 6-8 porturi. Celelalte piese sunt aproape infime, se pot folosi procesaoare Celeron, in pachet de 4 GB memoprie RAM, si un SSD pentru sistemul de operație. 

Singura condiție e ca plăcile grafice să fie de ultima generație pentru a putea obține un necesar de MHashi cât mai mare, cu cît acesta este mai mare cu atăât se adună o cantitate mai mare de valuta virtuală (Statistica: cca 180 MHashi ajung pentru stringerea de 0.5-1 Ethereum pe luna dintr-o singură mașină pe lună)

STABILITATE PE PIAȚĂ?

Producătorii de plăci grafice au anunțat deja că vor produce plăci speciale dedicate doar mining-lui. Unele deja nu vor avea nici iesiri video, și vor avea menirea din cele 24 de ore de funcționare la un consum optim să proceseze date. Anul acesta vor apărea aceste placi grafice , iar noutatea consta si in faptul ca vor apărea și placi de bază care vor putea să lucreze și cu 14 placi grafice simultan.

Acest lucru cred că va duce la stabilizarea pieței, minerii vor primi acele super plăci de mining, iar gamerii vor putea savura din nou plăcerea de ajuca cu carduri grafice dedicate in special jocurilor disponibile on demand.

Revenind la piața de valută virtuală, se știe ca este o piață foarte volatilă iar jucătorii care participă la acest business, sunt conștienti de acest risc. Noi nu suntem în măsură să dăm sfaturi pentru o asemenea participație, noi suntem acei furnizori de tehnologie care oricănd e nevoie de noi să putem să ajutăm atît segmentul de mining cât și segmentul de gameri prin achiziția de astfel de plăci grafice de ultimă generație. Contați pe noi!

 

Share This